3D & Fotogrammetrie

Home » 3D & Fotogrammetrie

Kosten- en tijdsbesparend
Verhoogt de veiligheid
Professionele piloten

Bestuurd door een 1A gecertificeerd team

Hoe werken 3D fotogrammetrie, mapping en volumebepaling met een drone?

Fotogrammetrie is, kort uitgelegd, meten in foto’s die meestal worden genomen door een drone of UAV (Unmanned Aerial Vehicle). Op basis van foto’s die we via remote sensing verkrijgen, maken we met 3D mapping software een model waarin nauwkeurig gemeten wordt. Uiteraard komt er wat meer aan te pas dan een meetlat. Voor fotogrammetrie gebruiken we een drone met een gps aan boord, die van iedere foto nauwkeurig weet waar die genomen wordt. Bijgevolg krijgt iedere foto een XYZ-coördinaat. Met al deze foto’s, die geografisch correct in de ruimte worden geplaatst, wordt een puntenwolk gevormd, de basis voor een 3D-model.

Accurate 3D-modellen bij fotogrammetrie met een drone en de nieuwste mapping software

De uitdaging van fotogrammetrie zit in het vastleggen van goede en consistente data om uiteindelijk correcte resultaten op te leveren. Het is tenslotte het eindresultaat dat telt en niet de methode om de data te verzamelen. Dankzij visualisatie van deze big data kunnen mensen betere beslissingen nemen. De landmeetkundige drone die we gebruiken voor fotogrammetrie is uitgerust met een RTK (Real-Time Kniematic)/PPK (Post-Processed Kinematic) systeem dat de nauwkeurigheid op de verticale as drastisch verbetert en tegelijkertijd de noodzaak aan de hoeveelheid controlepunten vermindert. Met mapping software kunnen we de grootste en meest uitdagende 3D-modellen reproduceren van bestaande infrastructuren, afgeleid van foto’s en/of punten van een 3D-scan. Wat denk je van een kathedraal of een nucleaire koeltoren levensecht weergegeven op je computer?

Betrouwbare data voor correcte operationele beslissingen

Onze 3D-modellen in fotokwaliteit zitten vol details en zijn ruimtelijk correct dankzij de hoogwaardige mapping software en de cutting-edge technologie op onze drones. Ze kunnen hierdoor gebruikt worden om operationele beslissingen te nemen. Projectmanagers kunnen deze smart data gebruiken in elke stap binnen hun operatie van ontwerp tot onderhoud. Accuraatheid is een belangrijk criterium voor UAV mapping projecten. Bijvoorbeeld bij het berekenen van volumes van zandbergen, stortplaatsen en steengroeves. De drone vliegt volgens een vooraf gedefinieerde route en neemt overlappende foto’s van het op te meten gebied. Zo wordt er data gegenereerd voor orthofoto’s, DEM’s (digitale hoogtemodellen), 3D-modellen en puntenwolken die in uw GIS-workflow geïntegreerd kunnen worden. De nauwkeurigheid wordt gegarandeerd door het inmeten van grondcontrolepunten met landmeetkundige GNSS-meetapparatuur.

Vraag naar de mogelijkheden

Laat Sensor IDS de fotogrammetrie uitvoeren van uw infrastructuur of geologie en ontvang accurate smart data waarbij u steeds de juiste operationele beslissingen kunt nemen. Vraag uw mapping of volumebepaling aan via het contactformulier. Ook als u vragen heeft over onze andere service bereikt u ons via dit kanaal. Tevens kunt u bellen naar +32 3 466 15 30.

In hoge en lage ruimtes Veilig en kosten verlagend

Benieuwd wat wij nog meer voor u kunnen betekenen?

Onze services

Indoor inspecties
3D & Fotogrammetrie
Windenergie
Industriele inspecties
Thermografie
Bouw

Nieuwsgierig over wat we voor u kunnen betekenen?

Neem nu contact met ons op!